Idrett - Bygg en fredeligere verden

 

Tekst og foto: Thea Marthinsen.
Røyken Næringsråd 

Idrett - Bygg en fredeligere verden


På Sydskogen skole i Slemmestad, som er Røyken Taekwon-do klubbs hovedbase, trenes det aktivt kampsport flere ganger i uka. I tillegg til å lære å slå og sparke, lærer man også å bygge en fredeligere verden.

- Det er et så bra miljø i klubben, alle føler seg inkludert og det er alltid gøy på trening, sier Dag Christian Stokkenes (17). Han har rødt belte med to striper og regner med at han har svart i løpet av et års tid. I de seks årene han har trent Taekwon-do, har han utviklet seg enormt, fått bra egenskaper og ikke minst mange venner.

Kampånd
Noe Dag Christian syns er best med Taekwon-do utenom det sosiale, er sparring. - Det er følelsen av kampånd og adrenalinet man får, sier han. Sparring er når to Taekwon-do utøvere med diverse beskyttelsesutstyr skal konkurrere mot hverandre. Poeng får man ved å treffe riktig med enten et spark eller slag. Det er selvfølgelig regler for hvor hardt man får treffe.

Selvkontroll
- Jeg skal hjelpe til med å bygge en frede - ligere verden, er en setning i eden de sier før hver trening. Ved å lære teknikker som kan skade andre, er det viktig at man samtidig lærer å ha selvkontroll. Fra man er 9 år kan man trene Taekwon-do, og allerede da skal man lære dette. Det er stor variasjon av aldre i klubben i Røyken, helt fra viltre barneskoleelever til ungdom og voksne. Og stadig er det nye utøvere som begynner i klubben. Klubben har nybegynnere i praktisk talt alle aldre opp til 60-årsalderen. Taekwon-do er noe for alle og en hver, enten om man bare
vil komme i fysisk form, lære selvforsvar eller drive konkurranse på høyt nivå. Likevel trener alle sammen. Men det viktigste med Taekwon-do er å utvikle seg som menneske. Grunnprinsippene i Taekwon-do er høflighet, ærlighet, iherdighet, selvkontroll og ukuelig ånd.

Oppnåelse
Man oppnår mye ved å drive med denne idretten. Det er mye konkurrering for de som vil, både nasjonalt og internasjonalt. Å knuse en planke, får man også en enorm selvtillit av. Drar du på et sosialt arrangement, vil du straks oppdage det inkluderende miljøet i hele landet. Plutselig har du venner rundt omkring i hele Norge. Å føle du mestrer, enten det er å vinne en konkurranse, få til et vanskelig spark eller om det bare er at du fikk ros for å gjøre noe bra, er veldig bra. Det er ikke påkrevd at man er ung og sprek. Det kan Erik Rasmussen (47) skrive under på. Han begynte som utrent 40-åring med stive hofter og dårlig rygg. Etter fem år, tok han sort belte. - Beltegradene er ikke viktig i seg selv, men at treningen er gøy og at miljøet er fantastisk. Da kommer resultatene av seg selv, sier han. Erik er langt fra den eldste i klubben.

Fakta om Tekwon-do
• Koreansk kampsport
• Etablert i 1955
• Røtter tilbake til 600-tallet
• Kjennetegnes med høye spark
• Norges største kampsportgren
• To store verdensforbund, ITF og WTF

Fakta om Røyken Taekwon-do klubb:
• Tilhører ITF
• Organisert i Norges Idrettsforbund
• 125 medlemmer i alle aldre
• Høyt konkurransenivå
• Trener på Sydskogen og Nærsnes
• Tar opp nye medlemmer hele året

Selvforsvar:
Edyta Anna Kudlacz (34) forsvarer seg
mot et angrep fra Ellinor Walen (41).


   

  Email to a friend Email to a friend
  

 -  Share 

Siste artikler

Besøksadresse: Grønland 57

3045 Drammen

Web : visitdrammen.no

Redaksjonen
Telefon 32 23 40 70
post@visitdrammen.no 
Annonser 
Tlf 32 23 40 70
Annonse-informasjon 
Røyken kommmune Kultur og fritid
Servicetorget 31 29 60 00
www.royken.kommune.no 

Planar Client Options
Layout Style
  • Wide
  • Boxed
Theme Preview